LÅT FJÄLLVIND BLÅSA HJÄRTAT RENT

LÅT FJÄLLVIND BLÅSA HJÄRTAT RENT

LÅT FJÄLLVIND BLÅSA HJÄRTAT RENT

LÅT FJÄLLVIND BLÅSA HJÄRTAT RENT

LÅT FJÄLLVIND BLÅSA HJÄRTAT RENT

Vi har länge haft en dröm. Att vandra i två månader genom Lappland från Fatmomakke i söder till Treriksröset i norr. En vandring på 80 mil genom Sápmi, Sameland, där människor levt i väglöst land sen urminnes tider. Vi vill träffa samer, vandrare och andra fjällfolk som kan berätta om och dela med sig av sina fjälliv. Förr och nu. Sommaren 2013 tog vi vår dröm på allvar.

Det är en vandring från Fatmomakke vid foten av Marsfjället nordväst om Vilhelmina till Sveriges nordligaste punkt Treriksröset där hälften av sträckan är Kungsledens 45 mil. Jag vill skildra det enkla naturliga livet som en fjällvandring inbjuder till, där friheten är total, tempot är mitt egna och den storslagna fjällnaturen är mitt hem och min trygghet.

Kalvmärkning i Rans sameby i Övre Ältsvattent

I Fatmomakke har vi stämt möte med Synnöve Kroik. Vid hennes kåtaplats i kyrkbyn berättar hon för oss om sitt sameliv. Nordväst om Hemavan i Övre Ältsvattnet ska vi träffa Per Mikael Jonsson och hans familj från Rans sameby och vara med på kalvmärkning och lära oss mer om hur det är att arbeta som renskötare.

På en vandring är vi många som möts från olika håll, med olika syften och med olika erfarenheter. Möten och samtal med vandrare och andra fjällfolk ger vardagen på fjällvandringen ett djupare innehåll. Men lika berikande är de dagar, ibland flera i sträck, då vi inga människor möter alls. Dagar som ger oss tid med varandra och med oss själva.

pavag-till-kalvmarkning-i-ovre-altsvattnet-nordvast-om-hemavanfotohans-johansson-_liten

Titel: Låt fjällvind blåsa hjärtat rent
Genre:
Dokumentär
Längd: 88 minuter
Inspelningsperiod: Juni - augusti 2013
Lanseringsstart: Januari 2015
Premiär: November 2014 i Södertälje

Foto: Pia Johansson & Hans Johansson
Ljud & klipp: Pia Johansson
Ljudbearbetning: Pieter Hounslow
Grafisk Form: Pontus Johansson
Musik: Extreme Music
Engelsk översättning: Magnus Hedström, Ordkedjan i Stockholm
Producent: Pia Johansson
Produktion: Piazzafilm

Medverkande: Pia och Hans Johansson, Synnöve Kroik från Klimpfjäll, Magnus Andersson i Rans sameby, Per Mikael Jonsson med familj i Rans sameby, vandraren Peter Kankainen, stugvärden Peter Lantz och andra fjällfolk.

Hans och Pia Johansson

Filmteamet Hans & Pia Johansson

Följ Pia Johanssons arbete som dokumentärfilmare.