PUBLIKREAKTIONER & RECENSIONER

PUBLIKREAKTIONER & RECENSIONER

Recensioner

Journalisten Ami Lönnroth och fotografen Göran G. Johansson från nättidningen Kulturdelen.nu såg filmen på biopremiären.
Läs artikeln och recensionen >>
(publicerad 2014-12-05)

Publikreaktioner

"Stort tack ska ni ha! Det var en mycket fin upplevelse att se er film och så roligt att få dela en del av ert äventyr. Jag tog med mig några flyers som jag gett till pappa, så får vi se om det leder till att filmen visas i Mölnlycke. Kram och tack!"

"Tack kära Pia och Hasse för att jag fick njuta av er underbara film. Jag fick verkligen känslan av att delta i er fjällvandring och ta del av era upplevelser. Ni bjöd också på er själva och det gav extra krydda åt filmen. Dessutom var filmen så vacker. En av höjdpunkterna tyckte jag var utflykten till Skierfe och utsikten över Rapadalen. Då kände jag att det drog i hälsenorna! Tack än en gång!. Jag glömde att skriva att det var mycket intressant att få möta de människor som ni mötte och intervjuade under vandringen.".

"Tusen tack för en underbar film, verkligen balsam för min stressade själ! Jag njöt och var här och nu under hela visningen! Du hade fångat så många bra saker med din kamera, både vacker natur, möten med häftiga människor och kultur, och inte minst relationen och kommunikation mellan två vandrare! Nu är jag och min man redan "frälsta" fjällvandrare, men filmen var verkligen en påminnelse för mig, hur stor och viktig del fjällvandring även är i mitt liv! Vill åka i väg NU!".

"Tack Pia för en fantastiskt vacker film! Och en trevlig em i Sundsvall. Må väl, vi kanske ses efter nån fjällstig framöver".

"Lång film där tiden gick fort!"

"Jag såg “Låt fjällvind blåsa hjärtat rent” ikväll i Vilhelmina och är mycket imponerad, en riktigt bra film. Fint filmat, bra personporträtt, personligt och igenkännande. Bra jobbat, ser fram mot fler filmer av den här sorten, som lyfter fram resan snarare än målet. Tack för upplevelsen och för förmånen att få se den”,

"Härlig film som beskriver livets goda. Filmen gav rejäl vandringslusta. Tack för att ni delar med er"

"Tack för en fin film Pia! Fascinerande !"

"Hej Pia, en jättefin film verkligen, så fascinerande natur ni visade ,och modigt att filma er som par med allt vad det innebär, själv hade jag gått igång på allt möjligt snabbt, men ni verkar vara som gjorda både för varandra och för frilutfslivet.Kan skryta med att jag varit i Abisko och sett lapp porten, och jag har varit i Norra Lapplands inland i Saltoloukta, visst vet du!"

"Jag är jätteglad att jag såg din film, den berörde mig och var väldigt fin! Tänkte när den var slut att den vill jag att pappa, svärföräldrarna och många fler ska se i min närhet. Hoppas den kommer igen här i stan! Kram"

"Det är bra Pia - håll igång - du har skapat, tillsammans med Hasse, något som är så bra, att man kan se det när som helst. Lycka till, jag känner stolthet, bara ert team kommer på tal"

"Tack Pia Johansson och Hans Johansson för kvällens föreställning. Feelgood i 89 minuter".

"Tack för en jättefin film! Härligt att få följa med er på fjället. Kan nu erkänna att jag var lite rädd för att det bitvis skulle bli lite enformigt men vad fel jag hade. Du bjöd verkligen på dig själv och det bidrog ju till att det blev så bra.".
"En mycket sevärd och vacker film, Låt Fjällvind blåsa hjärtat rent! Ni som ännu inte haft möjlighet att se den, se den vid nästa tillfälle!"

"Tack för en härlig stund där man kunde glömma vintern som inte vet vad den vill utanför".

"Tack Pia Johansson och Hasse för en underbar film".

"Härlig film och jag förstår precis vad du menar när du säger att du är halv som människa om du inte får vara i naturen!"

"Nu fortfarande, 3 timmar senare, är jag fortfarande uppfylld av filmen. Den var jätte-jättebra! En ren njutning under 88 minuter. Rekommenderas varmt. Min kärlek till fjället har genom filmen blivit ännu större!"

"Det var en fin och mysig film. Jag längtar nu till en sommardag på ett fjäll nära stugan, som är utanför Ljungdalen".

Biopremiären 29 november 2014

”Jag har sett en alldeles enastående vacker och fin film idag. Stort, stort tack Pia Johansson och Hasse! Vilken stämning i salongen, skratt, hänförelse, nära till tårar och stor glädje! Hoppas filmen når många!”

”Tack Pia och Hasse Johansson för en fantastisk film om er vandring - och ni fyllde hela Estrad”

”Så härligt att följa med er på er färd och få en liten glimt av det ni upplevde både med natur och upplevelser och för att ni delade er kärlek till naturen med oss”.

”Grattis Pia det var en jättefin film, den berörde verkligen, man gick därifrån med ödmjukhet i hjärtat.”

”Det var en jättefin film som gav mig mervärde. Den visade mig en fjällvärld jag aldrig upplevt. Vandrandet, så mycket mindfulness, vacker natur och framförallt härligt att få vara med dig och Hasse så nära. Varm kram och lycka! Tack!”

”Vi tackar för en härlig film, det kändes som man var med er på fjället! Det blir nog fullt den 28:e också!”

”Tack Pia, för en fin film. Den var lång men den kändes inte lång den kändes bara fantastisk!”

"Ett stort TACK, Pia och Hasse, för en härlig filmupplevelse. Vackra bilder/vyer och en fin känsla av att man själv är med i naturen och detta framfört med humor och glimten i ögat. Bra jobbat! En mycket angenäm upplevelse"

”Vilken underbar film och vandring! En riktig skön feeling i den. Ni bjöd verkligen på er själva! Grattis!!

“Tack Pia och Hasse för en fin och bra dokumentär. Det var roligt och intressant att följa Er på eran fjällvandring. Ni har verkligen gjort en prestation! Lycka till i fortsättningen och jag hoppas att många fler kommer att få ta del av filmen”.

"Vill bara tacka för din underbart fina film, den känslan som du förmedlar genom filmen den sitter som skön bomull kring hjärtat!! Precis så enkelt och avskalat ska friluftsliv upplevas"

Recension från en premiärbesökare

”Hvilken fantastisk film og premiäre! Jeg håper dere svevde hjem på lördagskvelden lykkelige over at dere faktisk orket å bäre kamerautstyr, alt forarbeid som dere må ha gjort, og ikke minst for at dere våget å gi så mye av dere selv og av relasjonen. Og hvilken styrke dere må ha, både fysisk og psykisk, jeg er dypt imponert!

Jeg likte godt ”rammen” på filmen med at dere i begynnelsen kommer gående mot oss, for å avslutte filmen med at vi ser ryggen på dere vandrende videre inn i fjellheimen (mot nye fjellturer og eventyr?).

I begynnelsen er det også et lite klipp av Hasse som vasker seg i en fjellbekk med en utrolig flott utsikt, og först på slutten av filmen får vi et ”Aha, er det der han står!” Det föltes bra å få tilbake den scenen på slutten av filmen, for det var först da man forstod at man hadde sittet med det spörsmålet (frågan)"hvor er han?" inne i seg under hele filmen. Alexandra og jeg så på hverandre igjenkjennende av hårvasken. Vi kunne begge fysisk kjenne hur hjernen krymper i möte med det iskalde fjellvannet.

Jeg synes filmen formidler alle utfordringer man möter på fjellet veldig godt; det väre seg väret, valg av rute (kunne godt kommet fram enda mer tydelig hvor ekstremt tungt det er å gå utenfor opptrådd sti), friksjon som oppstår med turkamerat og behov av egentid, selv om det bare fins to mennesker ”i hele verden”, den kraftige fysiske og mentale utmattelsen som kommer innimellom, skuffelsen av å ikke nå målet ..alt dette ble formidlet på en varm, närmest elegant måte, krydret med en masse humor. Herlig!

Alle mötene med ”folk og fe” var også veldig interessant og gjorde filmen ekstra givende. Samekvinnen som ikke lenger ble fornärmet over å bli tiltalt som ”lapp” var kommet imponerende langt i sin frigjörelse av minoritetsundertrykkelse.

Skulle jeg få endre litt på filmen så er det tre ting jeg kanskje skulle ville prøve å få med, om det er tekniskt og/eller logistisk gjennomförbart vel og merke. Det har jeg ingen kunnskap om.

Jeg synes ikke det kommer godt nok fram gleden og kjärligheten dere har for fjellet og vandringen, men som vi som har mött dere vet at dere har. Pia sier flere ganger at "det er det her vi jobber for!" og ser utover landskapet, men gleden og lykken kommer ikke riktig igjennom kamera til publikum. Det er först når dere tar en dagstur opp på en fjelltopp, uten store ryggsekker, at vi får höre og se lykkeruset. Jeg skulle ville se mer av gleden med å vandre i fjellet når dere også så godt formidler utfordringene.

Som den fjellelskende person jeg er så skulle jeg også gjerne ville se enda mer av fjellutsikten. Mine öyne var ikke ferdig med å se på utsikten för scenen ble klipt. Jeg satt flere ganger og tenkte at ”jeg vil også se hva dere ser, 360 grader!” Jeg fölte det ble for mye närfilming i forhold til oversiktsbilder. Men det hadde kanskje blitt for kjedelig (tråkigt) for et bio/tv-publikum som ikke har samme kjärlighet for fjellet? En dokumentarfilm har kanskje også en tidsramme å holde seg til?

Jeg forstår godt Pias ord om at man blir et bedre menneske av å tilbringe tid i natur og fjell, spesielt mer ydmyk og tålmodig kan jeg kjenne at jeg blir foruten generelt mer harmonisk og lykkelig. Personlig kjenner jeg at det er "lille meg i dette store, mektige, vakre og fjelllandskap" som lärer meg dette om og om igjen. Jeg skulle derfor gjerne hatt med noen scener hvor vi ser en av dere langt borte, ensom vandrende på stien, med fjell omkring. Men med tanke på logistik var det kanskje hverken tid eller krefter til det?

Igjen tusen takk for at vi fikk ta del i en herlig fjellvandring dog ei med fjellstövler på, men sittende i en biostol. Det ble mange igjenkjennende fölelser og mange gode smil og mye latter."

Varme hilsninger fra Alexandra, Nicolai, Anders og Kristina

Följ Pia Johanssons arbete som dokumentärfilmare.