SNÖN ÄR ALLTID VIT
PÅ LANDSORT

SNÖN ÄR ALLTID VIT PÅ LANDSORT

SNÖN ÄR ALLTID VIT PÅ LANDSORT

SNÖN ÄR ALLTID VIT PÅ LANDSORT

För Ingrid och Roland är det viktigt att de gör saker tillsammans, det är en förutsättning för att de ska klara av att leva tillsammans på ön. Att de båda har en gemensam värdering på vad livskvalitet är helt avgörande för ett liv som detta, för om inte det finns så fungerar det inte att bo och leva på en ö som Landsort.

En dokumentärfilm om livskvalité och skärgårdsliv med Roland och Ingrid Sjöblom-Persson på ön Landsort i Stockholms sydligaste skärgård. I filmen följer vi med ett år i deras vardagsliv på ön där kontrasterna är tydliga både i det dagliga livet och i naturen när årstiderna skiftar.

ingrid_roland

- Snön är alltid vit på Landsort, här är den inte grå och slaskig som i stan, berättade Roland för mig en sen eftermiddag när vi satt i kvällssolen på deras trappa och pratade efter en avslutad inspelningsdag.

- En kall januari dag kan det vara så tyst på ön att Ingrid och jag viskar till varandra för att inte störa tystnaden. Den tiden på ön ger plats för avkoppling, tid att läsa och vara i stillhet, man blir som man säger ett med naturen, sa Roland med något längtansfullt i blicken.

Efter några år på fastlandet, när deras två söner växt upp och flyttat hemifrån, flyttade Ingrid och Roland 1985 ut till Landsort för gott. För Ingrid, som är född på ön, var det som att komma hem igen. Hennes släkt är en gammal lotssläkt som levt och arbetat på ön sen flera generationer tillbaka. Ingrid och Roland bor i ett gammalt skärgårdshus som ligger väl skyddat mellan bergsskrevorna strax bakom kapellet på ön.

fyren-till-hoger

Roland arbetar som båtsman inom Lotsen i Sjöfartsverket. Ingrid har en egen rörelse året runt med konferenser, Bed & Breakfast, servering, guidning i byn och i fyren med mera. På sin lediga tid arbetar även Roland med konferensverksamheten.

I Tornet, den gamla Lotsutkiken på ön, har Ingrid nattlogi för sina gäster samt ett sällskapsrum högst upp i Tornet med en vidunderlig utsikt i alla vädersträck över ön och havet. Tillsammans är Ingrid och Roland kyrkvärdar i öns kapell. 

- När människor inte intresserar mig längre och jag inte tycker det är roligt, då lägger jag av, berättar Ingrid i filmen. Landsort är en plats där nya spontana möten sker både mellan människor och natur, möten som enligt Ingrid och Roland berikar deras liv.

För Ingrid och Roland handlar det mycket om livskvalitet och frihet, ett liv som de själva har valt och bestämmer över och för Ingrid är Landsort tryggheten i hennes liv. Det är också ett hårt arbete som börjar ta ut sin rätt när åldern gör sig påmind och båda två är i pensionsåldern.

Titel: Snön är alltid vit på Landsort
Genre: Dokumentär
Längd: 45 minuter
Inspelningsperiod: 2000 - 2001
Premiär: 2004 i Södertälje

Foto: Jan M. Forsell
Ljud & klipp: Pia Johansson
Musik: Extreme Music
Producent: Pia Johansson
Produktion: Piazzafilm

Medverkande: Roland och Ingrid Sjöblom-Persson på Landsort och andra öbor och turister på Landsort.

Filmen sändes på Sveriges Television (SVT) i juli 2004.

Jan Forsell
Pia Johansson

Filmteamet Jan M. Forsell & Pia Johansson

Följ Pia Johanssons arbete som dokumentärfilmare.