UPPTÄCKTSRESANDE TITTI STRANDBERG

UPPTÄCKTSRESANDE TITTI STRANDBERG

UPPTÄCKTSRESANDE
TITTI STRANDBERG

UPPTÄCKTSRESANDE
TITTI STRANDBERG

UPPTÄCKTSRESANDE TITTI STRANDBERG

En film om vägval i livet, att våga bryta invanda mönster och om tillvaron ur ett kvinnligt perspektiv. Titti Strandberg, upptäcktsresande och inspiratör med hela världen som sitt arbetsfält.

Titti Strandberg arbetade som förskollärare i 20 år innan hon träffade Mikael Strandberg som visade vägen till upptäcktsresandets spännande värld.  Hon har cyklat på Nya Zeeland och i Andalusien. Utforskat Patagonien till häst och fots i 300 mil under ett år och vandrat 100 mil i Massajland i Kenya och Tanzania i åtta månader.

Titti Strandberg Foto.Pia Johansson

För Titti är livet som upptäcktsresande ett sätt att lära känna andra kulturer och få kunskap och insikt om människors livssituation i okända och outforskade områden i världen. Titti och Mikael vill genom sina färder dokumentera och berätta om den föränderliga värld vi alla lever i. Intresset för deras expeditioner är stort, både i Sverige och utomlands, föreläsningarna går för fulla hus och deras dokumentärfilmer och böcker har många intresserade tittare och läsare.

Nästa expedition är Expedition Siberia 2004. Titti ska tillsammans med Mikael och färdkamraten Johan Ivarsson korsa Sibirien från norr till söder under ett års tid, med början juli 2004. Det är en sträcka på 350 mil, där delar av färden går genom ett helt väglöst land, folktomt, mycket okänt område, som domineras av taigan, världens största sammanhängande skogsområde, den isiga tundran, polarkylans och permafrostens hemviste.

Floden Kolyma är 250 mil lång och flyter söderöver från Östsibiriska havet i norr. Tanken är att de ska följa floden i så stor utsträckning som möjligt. De ska färdas med skidor, till fots med snöskor och med kanot, om floden Kolyma är fri från is.

Under färden räknar de med att kunna jaga och fiska sin föda samt köpa både torkat och färskt kött och mjölk av människor (sibiriska urbefolkningar) som bor i de fåtal bosättningar som finns längs floden Kolyma. Det är ett klassiskt äventyr med en mycket svår fysisk uppgift. Det är en krävande färd präglad av extrem kyla, en i det närmaste livsfarlig iskall vind, stora områden av flera meter djup snö och tidvis osäker is och långa sträckor under färden i ensamhet utan möten med andra människor.

Pia Gunnar Titti inspelning fiske

Titti och Mikael bor i Sörberget utanför Särna i norra Dalarna. Året runt ägnar sig Titti och Mikael åt jakt, fiske och fjällturer. Långa mörka vintermånader, ensamhet, glesbygd och hårt fysiskt arbete hör också till Tittis vardag i Särna. Under den kommande vintern, säsongen 2003-2004, ska Titti och Mikael sova minst fem månader ute i tältet på baksidan av deras hus, ett sätt att förbereda sig för det kalla klimatet de ska leva i framöver.

Filmen börjar i februari 2004, det är sex månader kvar tills de ska åka. Förberedelserna inför expeditionen tar upp den mesta tiden för Titti. Dagarna är fyllda med administrativt arbete och praktiska göromål, kontakter med sponsorer och media, fysisk träning, införskaffning och packning av utrustning och andra aktuella förberedelser. I mars ska de tillsammans med en mindre grupp kursdeltagare göra en tio dagars skidfärd i Sarek. Det är en expeditionsutbildning som Titti och Mikael arrangerar och leder varje år. Sarekturen är också en del i deras förberedelser inför den svåra och krävande utmaning de har framför sig i Sibirien.

I filmen följer vi Titti under ett halvår fram till avresan från Sverige den 15 juli 2004.

Titel: Upptäcktsresande Titti Strandberg
Genre: Dokumentärfilm 
Längd: 58 minuter
Inspelningsperiod: Februari-juli 2004
Premiär: 2006 i Särna

Foto: Gunnar Zetterberg
Ljud & klipp: Pia Johansson
Producent: Pia Johansson
Produktion: Piazzafilm
Medverkande: Titti & Mikael Strandberg, Johan Ivarsson, deras släkt och vänner och bybor i Särna.

I samproduktion med: SVT Mellansverige i Falun & Film i Dalarna.
Med stöd av: Länsstyrelsen i Dalarna i Falun.

Filmen visades ett flertal gånger på Sveriges Television under 2006 samt i de nordiska TV-kanalerna och på filmfestivaler runt om i världen.

Pia & Gunnar Städjan NB

Filmteamet Gunnar Zetterberg & Pia Johansson

Följ Pia Johanssons arbete som dokumentärfilmare.